Soorten henna

Soorten henna

Mij wordt regelmatig gevraagd: wat voor kleuren henna heb je? maar écht natuurlijke henna is er niet in verschillende kleuren. 
Echter, er zijn inmiddels zoveel middeltjes die henna worden genoemd, dat het ook wel begrijpelijk is als iemand zich afvraagt wat voor kleuren er mogelijk zijn. Vandaar dat ik hieronder uitleg wat de verschillen zijn.
 
Natuurlijke henna
De 'originele' henna die al duizenden jaren wordt gebruikt, wordt gemaakt van bladeren van de henna plant (lawsonia inermis). Deze groeit in streken in Azië en Noord-Afrika. De bladeren worden gemalen tot poeder, dit dient te worden gezeefd, en vervolgens kun je hier een pasta van maken. Ik mix mijn hennapoeder met citroensap, kajapoet olie, en tea tree olie.
Hennapasta ziet er bijna altijd (kaki)groen uit. In sommige gevallen kan het wat donkerder van kleur zijn, dat kan een beetje afhangen van de plant. Ook wordt de kleur van de hennapasta donkerder wanneer het opdroogt.
Natuurlijke HennaNatuurlijke HennaNatuurlijke Henna
Van links naar rechts: henna wanneer het net aangebracht is / opgedroogde henna / kleurresultaat
Henna met conserveermiddelen
In veel winkels zijn kant-en-klare henna cones verkrijgbaar. Natuurlijke henna is niet lang houdbaar als je het gewoon op kamertemperatuur bewaart, na een tijdje zal het geen mooi kleurresultaat geven. Om die reden worden er conserveermiddelen bij de henna toegevoegd, zodat het op deze manier langer houdbaar blijft. Maar wat verder de ingrediënten precies zijn, is vaak niet bekend. Meestal ruikt deze henna ook anders dan wanneer je het thuis klaar hebt gemaakt. Wel ziet het er qua kleur en samenstelling vaak uit als natuurlijke henna. Maar omdat de ingrediënten niet bekend zijn, is het af te raden om dit te gebruiken. Daarnaast geeft het zelden een mooie donkerrode kleur. 
 
Zwarte "henna"
Wie kent het niet? Vaak denken mensen dat henna gewoon zwart is, en kennen ze de natuurlijke hennakleur niet eens! Maar ja, als je het alleen kent van je vakantie is het je natuurlijk niet kwalijk te nemen. Zwarte henna bevat PPD, dit is een sterk allergiserende stof. Het is in Europese wetgeving verboden in producten die rechtstreeks op de huid worden aangebracht. Alleen haarverf mag PPD bevatten en wel maximaal 6%. Dat geeft dus aan hoe slecht PPD is. 
Wat er kan gebeuren als je zwarte henna laat zetten, is dat de getattoeëerde zone na een korte tijd kan gaan jeuken, rood worden en gaan branden. Ook zwelt de huid plaatselijk op. Pas hier dus echt mee op! 
Vraag degene die de henna zet, wat hier precies in zit. Kijk naar de kleur en textuur ervan. En wanneer diegene aangeeft dat de henna al na een uurtje mag worden verwijderd, dan belooft dat ook niet veel goeds. Natuurlijke henna dient namelijk een aantal uren in te werken. 
Zwarte HennaZwarte hennaZwarte henna
Links: zwarte henna wanneer het wordt aangebracht / midden en rechts: allergische reacties op de huid door zwarte henna
 
Emergency "henna"
Dit wordt van rode kleurstof gemaakt en heeft veelal dezelfde samenstelling als zwarte henna. Deze verf ziet er bordeaux uit van kleur, en lijkt dus ook niet op natuurlijke henna. De huid kleurt hiervan direct rood. Dit wordt helaas door een aantal henna artiesten in Nederland gewoon gebruikt. Het is echter net zo gevaarlijk als zwarte henna, dus pas ook hier mee op. 
Emergency hennaEmergency hennaEmergency henna
Links en midden: de zogenaamde emergency henna wanneer het is aangebracht / rechts: voorbeeld van chemische hennatubes
Wat te doen bij allergische reacties?
Contacteer meteen je huisarts of als je op vakantie bent natuurlijk een andere arts. Wat je ertegen kunt gebruiken is een crème op basis van corticoïden (verkrijgbaar bij de apotheek). Soms is het nodig om ook corticoïden in te nemen.
 
 
Kenmerken nog even op een rijtje:
- Natuurlijke henna heeft een kaki-groene kleur en ruikt vaak fris door de essentiële oliën (de geur doet je denken aan de sauna). Je kunt het vaak herkennen doordat de henna artiest dit zelf in cones (spuitzakjes) heeft gedaan, dus je ziet er geen label/bedrukking op. De henna moet een aantal uren inwerken, de kleur die daarna achterblijft op de huid is oranje en dit wordt in de 2 dagen erna langzamerhand steeds donkerder, tot een diepe roodbruine kleur.
- Niet-natuurlijke henna ruikt sterk chemisch, kleurt direct rood, zwart of bruin en is verpakt in bedrukte cones of tubes. Ook is het heel vlekkerig, het lijkt qua textuur meer op verf. Wanneer je het er af haalt, lijkt de versiering een beetje alsof het met een stift is aangebracht. 
Alternatieven:
- Jagua -- dit is een soort gel dat gemaakt wordt met het sap uit een vrucht (jagua dus) uit Zuid-Amerika. Wanneer deze vrucht nog onrijp is wordt het sap hier uit gehaald en dit is wat voor de kleur zorgt. De jagua gel laat een donkerblauwe tot zwarte kleur achter, meestal te vergelijken met een tatoeage-kleur. Dit blijft 1,5 tot 2 weken op de huid zitten. 
- Witte henna -- dit wordt gemaakt van bodypaint. Dit is dus huidvriendelijk. Ook kun je natuurlijk bodypaint in andere kleuren krijgen (niet bij Love Henna verkrijgbaar). 
- Glitter henna -- een glitter versiering wordt gemaakt door met pros-aide (huidlijm) een versiering aan te brengen, waarna er cosmetische glitters op worden aangebracht.